Articulatia costovertebrala


Cele doua fetisoare articulare formeaza intre ele un unghi diedru si sunt acoperite de un strat subtire fibrocartilaginos.

articulatia costovertebrala

Fac parte din categoria diartrozelor plane. Sunt prevazute cu o capsula si ligamente intra si extraarticulare. Sunt articulatii de tip diartroze planiforme.

articulatia costovertebrala

Articulatiile costovertebrale permit realizarea miscarii de rotatie articulatia costovertebrala coastei fata de un ax care trece prin colul coastei. Suprafetele articulare sunt acoperite de tesut fibrocartilaginos si sunt prevazute cu capsula si ligamente.

articulatia costovertebrala

Aceasta unire este completata prin continuarea periostului cu pericondrul. Cartilajele sunt unite cu extremitatile vertebrale prin membrane situate in planul muschilor intercostali: membrana intercostala externa si interna. ArticulatIile condrosternale - cartilajele coastelor adevarate sunt unite cu marginile sternului prin intermediul unor articulatii plane.

articulatia costovertebrala

Sternul prezinta scobituri articulatia costovertebrala unghiuri diedre, in care intra cartilajele cu capetele in colturi corespunzatoare acestor unghiuri. Articulatiile sunt intarite de doua ligamente radiate: unu. Se numesc astefel pentru ca au forma unor evantaie care se intind intre partea anterioara si respectiv posterioara a articulatiei si stern.

articulatia costovertebrala

ArticulatIile intercondrale - cartilajele 8,9 si 10 sunt articulate prin extremitatile lor anterioare formand marginea toracelui. Cartilajele 6,7,8 si 9 sunt unite intre ele si prin partea lor mijlocie. Mijloacele de unire sunt reprezentate de pericondrul care trece de pe un cartilaj pe altul si cateva fascicule fibroase care unesc fetele anterioare a doua cartilaje vecine.

articulatia costovertebrala