Articulatii zigapofizare. Rog o interpretare a unui rezultat la RMN?


Rog o interpretare a unui rezultat la RMN?

Primele dintre ele, simfizele, fac legaturile intre doua corpuri vertebrale, iar articulatiile sinoviale leaga doua apofize articulare. O vertebra are sase legaturi cu vertebrele invecinate: patru dintre ele sunt simfiziene si doua sinoviale.

Cele 24 de vertebre fara sacru se articuleaza intre ele printr-un dublu sistem articular. Ele solidarizeaza intre ele corpurile vertebrelor mobile, realizand tija rezistenta si mobila care este coloana, cu 5 grade de libertate: miscari de flexie-extensie in jurul unui ax transversal; miscari de inclinare laterala, in jurul unui ax transversal; miscari de rotatie, in jurul unui ax vertical; miscari de alunecare in jurul unor axe paralele ale corpurilor vertebrale; miscari de indepartare si apropiere intre doua vertebre, datorita elasticitatii discului. Inelul este mai gros anterior unde are articulatii zigapofizare multe lame concentrice. Posterior, numarul de lame este mai mic, inelul este mai subtire, explicand vulnerabilitatea aceste zone in hernia de disc.

Fiecare simfiza include un disc intervertebral, cu ajutorul caruia sunt posibile miscarile de flexie si de extensie ale coloanei vertebrale. Discul intervertebral este alcatuit in exterior de inelul fibros, care inveleste nucleul pulpos.

articulatii zigapofizare

Inelul fibros este format, la randul lui, dintr-un strat exterior de colagen, care inconjoara o suprafata fibrocartilaginoasa dispusa in lamele concentrice. Acest aranjament al fibrelor limiteaza rotatia dintre vertebre.

Articol scris de: articulatii zigapofizare Comentariu i Vizualizari i Artrita Osteoartrita apare atunci când cartilajul protector dintr-o articulație începe să se uzeze și nu mai facilitează mișcarea lină dintre oase, ceea ce poate rezulta, în final, în umflarea articulației și dureri la nivelul acesteia. Atunci când această afecțiune apare la nivelul coloanei vertebrale cervicale, se numește osteoartrită cervicală. Câteodată apare confuzia atunci când termenii generali, printre care spondiloza cervicală, boala degenerativă de disc sau, pur și simplu, artrita gâtului, sunt folosiți în mod interschimbabil pentru a denumi osteoartrita cervicală. Fațeta articulară și ce se poate întâmpla Fațetele articulare, denumite și articulații zigapofizare, sunt componente cheie pentru flexibilitatea coloanei vertebrale. Două fațete articulare mici se află în spatele fiecărui nivel vertebral una la dreapta și una la stângapermițând mișcarea limitată față-spate și de rotire.

Degenerarea inelului fibros poate provoca o hernie a nucleului pulpos. Arcurile vertebrale sunt legate intre ele prin articulatii care poarta numele de zigapofizare.

articulatii zigapofizare

Aceasta orientare faciliteaza miscarile de flexie si de extensie ale coloanei vertebrale", explica profesorul kinetoterapeut Florin Paunescu, de la Compartimentul de Fizioterapie si Recuperare Medicala al Spitalului Clinic articulatii zigapofizare Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor".

In regiunea toracala, aceasta articulatie este orientata aproape vertical si limiteaza flexia si extensia, dar faciliteaza rotatia. Click pt a mari imaginea Traumatismele si paralizia Legaturile dintre vertebre sunt intarite de numeroase ligamente care trec prin corpii vertebrali si se prind pe arcurile vertebrale.

articulatii zigapofizare

Acestea sunt: ligamentul longitudinal anterior, ligamentul longitudinal posterior, ligamentele galbene, ligamentul supraspinos, ligamentul nucal si ligamentele interspinoase. Afectate de traumatisme, aceste ligamente pot provoca instabilitate craniocervicala, cu consecinte neurologice foarte grave precum tetraplegie articulatii zigapofizare de la gat in jostulburari respiratorii si scaderea tensiunii arteriale.

articulatii zigapofizare

Intre coaste si vertebre se afla articulatiile costovertebrale. Intr-o astfel de articulatie este implicat corpul vertebral si apofizele transverse ale vertebrei.

Miscarile coastelor vertebrale sunt esentiale pentru volumul cutiei toracice in timpul respiratiei.

Articulații dureroase?! Tratament natural!

Primele sapte coaste sunt legate de stern prin articulatiile sternocostale. Durerile de spate sunt afectiuni extrem de frecvente, dar este dificil de determinat daca sunt provocate de probleme mecanice sau daca o portiune de disc preseaza un nerv.

Atunci cand sunt implicate discurile intervertebrale, solutia pentru aceasta problema este interventia chirurgicala, prin care se va muta discul de pe nervul presat.