Articulatiile capului


Articulatiile capului si ale gatului

Acestea se gasesc numai la nivelul craniului si au un rol foarte important in dezvoltarea cutiei craniene. Suturile sunt de trei tipuri: solzoase, dintate si plane.

care este tratamentul pentru artroza articulației șoldului

Sutura solzoasa este cea temporoparietala, dintata este cea interparietala, iar sutura plana exista intre oasele nazale. Articulatia temporomandibulara Din seria articulatiilor fixe de la nivelul capului, exceptie face articulatia temporomandibulara, care este mobila. Aceasta leaga mandibula de baza craniului si este o parte a aparatului dentomaxilar. Rolul articulatiei temporomandibulare este foarte important in digestia bucala si in fonatie.

Articulatiile Capului

Suprafetele articulare care apartin osului temporal sunt fosa mandibulara si tuberculul articular, iar cea care apartine mandibulei este capul mandibulei. Toate aceste suprafete sunt acoperite de un cartilaj hialin.

Surse: Artroza Artroza mai este denumita si osteoartrita, fiind cea mai frecvent intalnita forma de artrita. Boala este cauzata de uzura cartilajului articular, acel tesut care acopera capetele oaselor si care ajuta la miscarea articulatiilor. In forma avansata, cartilajul poate sa dispara complet, ajungandu-se la frictiunea oaselor si remodelarea tesutului osos. Artroza apare in urma degradarii treptate a cartilajului articulatiilor.

Articulatia temporomandibulara are in structura sa si un disc articular, o formatiune articulatiile capului care se gaseste intre suprafetele articulare.

Aceasta articulatie are si o capsula, cu aspect de manson, care inveleste articulatia. Articulatia temporomandibulara are in structura sa si cateva ligamente.

picioare si maini amortite

Cel mai important dintre ele este ligamentul lateral, care este scurt si gros. Alte ligamente care intaresc aceasta articulatie sunt cel medial subtiresfenomandibular si stilomandibular.

dureri în tratamentul articulației genunchiului stâng

Miscarile mandibulei Toate elementele care intra in structura articulatiei temporomandibulare fac posibile miscarile de inchidere si deschidere a cavitatii bucale, prin coborarea si ridicarea mandibulei. De asemenea, mandibula are capacitatea de a realiza miscari de proiectie inainte si inapoi, precum si miscari laterale. Mobilitate Capul are o mobilitate foarte mare.

Vertebrele ii permit o rasucire de pana la 75 de grade. Doua articulatii se gasesc intre cap si coloana vertebrala: atlanto-occipitala si atlanto-axoidiana. Rotatia este permisa de articulatia atlanto-axoidiana, iar miscarile de flexie, extensie si inclinare laterala sunt posibile datorita articulatiei atlanto-occipitale.

Articulatiile capului craniului la nou-nascut nu sunt sudate la fel ca la adult.

uncartroza c3 c4

La intalnirea acestor oase, sugarul are o membrana cartilaginoasa care poarta numele de fontanela. Aceasta permite cresterea creierului si se osifica la varsta de 2 ani, adica la sfarsitul dezvoltarii cerebrale.