Componentele articulatiei. Sistemul articular | Anatomie si fiziologie
Suprafețele articulare[ modificare modificare sursă ] Scripetele astragalian și cu cele două fețe maleolare sunt acoperite de un strat gros de cartilaj hialin, a cărui grosime maximă 2 mm se află la nivelul șanțului scripetelui și pe povârnișul medial.
Care este elementul principal care diferentiaza articulatiile sinoviale de restul articulatiilor? Elementul definitoriu pentru diartoze este prezenta cavitatii articulare intre oasele care se articuleaza. Aceasta cavitate are rolul de a oferi acestui tip de articulatie o mobilitate mare, permitand efectuarea majoritatii miscarilor pe care le executam. Care sunt elementele constitutive ale articulatiei si care sunt rolurile acestora?

Elementele constitutive sunt urmatoarele: - suprafetele articulare. Suprafata articulara este locul unde oasele intra in contact. Aceasta este acoperita de cartilaj articular.

De obicei cele doua suprafete articulare sunt congruente una e corepsunzatoare celeilalte, se completeaza. In majoritatea cazului, cartilajul care acopera suprafetele articulare este de tip hialin. Rolul acestui cartilaj este de a reduce frictiunea oaselor in timpul miscarii, contribuind la amorsarea socurilor.
Ivanciu Crina 14 iul. Articulaţia temporo-mandibulară sau ATM-ul, cum mai este prescurtat este cea mai importantă şi mai complexă articulaţie a craniului uman. Caracteristicile principale ale ATM: Este o articulaţie sinovială, care uneşte mandibula de craniu; Este o diartroză; Este o articulaţie bicondiliană; Are o dublă mobilitate, participând astfel la realizarea funcţiilor aparatului stomatognat: masticaţie, fonaţie, deglutiţie, mimică.
Caracteristicile cartilajului sunt in perfecta concordanta cu localizarea si componentele articulatiei pe care il exercita: de exemplu grosimea acestuia variaza destul de mult in functie de fortele care actioneaza asupra articulatiei respective. Imobilizarea prelungita a unei articulatii are un efect nefavorabil asupra nutritiei cartilajului, care este avascular si depinde de nutritia prin difuziune. Efectele acestei situatii sunt reducerea mobilitatii articulare.
Articulațiile Ce sunt articulațiile?
Are rolul de a separa articulatia de celelalte elemente din vecinatate, asigurand astfel homeostazia prin homeostazie in sens general se intelege ansamblul de mecanisme de reglare care au ca efecte mentinerea unor constante dinamice ale mediului intern.
Capsula are in componenta sa 2 tipuri de membrane: membrana fibroasa si membrana sinoviala, aceasta din urma avand rolul de a secreta lichid sinovial care lubrifiaza fetele interne ale capsulei articulare cu scopul de a reduce frictiunea oaselor si de a absorbi componentele articulatiei.

Membrana fibroasa capsula fibroasa este formata din tesut conjunctiv dens care se uneste cu periostul oaselor. Aceste fibre formeaza ligamentele care unesc oasele in cadrul articulatiilor.

Caracteristice acestor ligamente sunt: rezistenta la tractiune si supletea. Acestea sunte reprezentate de: a discuri articulare.