Luxatia piciorului, Diagnostic


Luxatia gleznei Luxatia gleznei Luxatia gleznei reprezinta deplasarea a doua extremitati osoase. O articulatie se luxeaza atunci cand capetele oaselor sunt fortate, in urma unui soc sau de o miscare brusca, din pozitia lor normala. În plus, oasele deplasate pot afecta structura din interiorul şi din jurul articulaţiei incluzând muşchii, ligamentele, nervii şi vasele sanguine. Cauze Luxatia apare atunci cand fortati glezna sa se miste intr-o pozitie anormala, lucru care poate duce la intinderea ligamentelor si rupere partiala sau totala.

Oricare din urmatoarele semne si simptome ar trebui sa atentioneze privind necesitatea prezentarii la medic imediat: - auzirea sau simtirea unei "trosnituri" sau unei serii de "trosnituri" indicand ruptura ligamentului sau ligamentelor; - incapacitatea continuarii activitatii sau mentinerii ortostatismului pozitia in picioare ; - aparitia unei tumefieri care se accentueaza rapid la nivelul piciorului, gleznei sau regiunii inferioare a membrului inferior respectiv; - deformarea vizibila la locul traumatismului; - decolorarea sau vanatai evidente; - un luxatia piciorului anterior cu aceeasi localizare.

Tratament Ingrijirea imediata a luxatiilor acute de glezna inseamna controlul durerii si limitarea luxatia piciorului tesuturilor moi. Tratamentul de prim ajutor este rezumat in bine-cunoscutul acronim RICE.

luxatia piciorului

RICE consta din: - Rest - repausul partii traumatizate; - Ice - gheata aplicata indirect pe piele ; - Compression - compresie cu un bandaj elastic; - Elevation - ridicarea membrului afectat. RICE ar trebui aplicat in primele 72 de ore dupa traumatism.

Cum ne tratam singuri o entorsa 🙋‍♂️👉💯🦾🇷🇴

Ortostatismul trebuie mentinut in limita tolerantei fara aparitia durerii si cu minima schiopatare. Glezna ar trebui pusa in repaus, pe cat posibil cu ridicarea acesteia deasupra nivelului inimii.

Aceasta poate apărea în timpul practicării diverselor sporturi şi al activităţilor fizice dar şi atunci când mergeţi pe o suprafaţă neregulată sau călcaţi strâmb. Ligamentele gleznei contribuie la menţinerea în poziţie corectă a oaselor gleznei şi la stabilitatea articulaţiei.

Pentru a reduce durerea si tumefierea, se aplica gheata sparta intr-o punga de plastic bine inchisa, mentinand pielea uscata. Punga se aplica direct pe piele timp de minute, la fiecare trei sau patru ore.

luxatia piciorului

Un bandaj elastic pentru compresie ar trebui purtat tot timpul, inclusiv in timpul somnului. Ibuprofendoua tablete de trei ori pe zi per os, ar trebui luate pentru a reduce durerea si inflamatia.

Aspirina nu ar luxatia piciorului folosita deoarece poate produce sangerare excesiva din tesuturile traumatizate.

luxatia piciorului

De retinut! Cand exista dubii asupra unui traumatism acut al gleznei, se recomanda initierea masurilor RICE si prezentarea prompta la medic.

luxatia piciorului