Reumatism definitie, Reumatologia si bolile reumatice


Reumatologul este medicul specialist cu experiență în diagnosticul și tratamentul acestor boli. De fapt, bolile reumatice afectează articulațiile și structurile anatomice legate de acestea: oase, mușchi, tendoane și învelișuri de tendon tenosinovialeligamente, inserții de tendon sau ligament entezăpungi și fasci.

Meniu de navigare

Cel mai evident simptom al acestor boli este durerea în una sau mai multe dintre aceste structuri. Principalele categorii Bolile care afectează direct sau indirect articulațiile sunt numeroase; se spune în mod obișnuit că există mai reumatism definitie de o sută de boli reumatice diferite, în mod natural foarte diferite în ceea ce privește frecvența și severitatea. Multe boli reumatice au o importanță socio-medicală reumatism definitie datorită difuziei lor pe scară largă și potențialului lor de dizabilitate, este suficient să menționăm bolile cardiace reumaticeartrita reumatoidăartrozele severe și osteoporoza.

Unele boli reumatice prezintă o relație strânsă cu procesele infecțioase. În artrita infecțioasă leziunile sunt cauzate direct de germenul care a invadat articulația, în bolile postinfecțioase cum ar fi febra reumatică sau reumatismul articular acut microorganismul este responsabil pentru debutul bolii, dar leziunile depind de anomaliile răspuns sistem imunitar gazdă.

Reumatismul cronic primar constituie nucleul central al reumatologiei întrucât aceste boli și prin frecvență și potențial invalidant reprezintă patologia care angajează cel mai mult specialistul reumatolog din punct de vedere clinic.

Dicționare ale limbii române

Sunt boli inflamatorii care afectează articulațiile și structurile periarticulare cu un curs spontan cronic și progresiv, adesea deformant și anchilozant. Formele reumatoide afectează electiv articulațiile membrelor, formele spondiloartritice afectează în general coloana vertebrală.

Denumire generică pentru o serie de afecțiuni ale organelor aparatului locomotor, în special ale articulațiilor și ale țesuturilor înconjurătoare, manifestate prin dureri și tulburări diverse, influențate de factorii climatici; reumă. Durere reumatică. Denumire generală pentru o serie de afecțiuni ale organelor aparatului locomotor, în special ale articulațiilor și ale țesuturilor înconjurătoare, manifestate prin dureri și tulburări diverse, influențate de factorii climatici; reumă. La pl.

Conectivita sistemică sunt de obicei boli multifactoriale. Boala apare din modificări ale sistemului imunitar, care dintr-un sistem defensiv împotriva agenților străini se transformă într-un sistem ofensiv, atacând celulele și țesuturile organismului însuși prin intermediul auto-anticorpilor sau al clonelor particulare ale celulelor agresive. Reumatismul dismetabolic depinde de tulburările metabolice care condiționează precipitarea sau depunerea materialului microcristalin în articulații.

Reumatologia si bolile reumatice

Cel mai cunoscut dintre aceste reumatisme este guta, care se datorează unui exces de acid uric din sânge. Acidul uric este o substanță slab solubilă și derivă din metabolismul purinelorsubstanțe importante care intră în compoziția acizilor nucleici, prezenți în nucleele tuturor celulelor corpului.

Reumatismul degenerativ include toate formele de osteoartrita sau osteoartrita. În formele primare prevalează factori de natură ereditar-constituțională, în forme secundare factori de natură mecanică, traumatică etc. Osteoartrita este boala reumatică cea mai răspândită în populație.

durerea în oasele și articulațiile picioarelor provoacă

Formele sale cele mai grave, cum ar fi coxartroza artroza șoldului și gonartroza osteoartrita genunchiuluisunt extrem de invalidante, dar și celelalte forme, precum cele care afectează coloana vertebrală, mâinile și picioarele, au un impact social ridicat în ceea ce privește morbiditatea, handicap și suferință fizică.

Deși nu există o legătură strânsă între osteoartrită și îmbătrânire, este evident că prelungirea duratei medii de viață a făcut ca solicitarea de sănătate asociată cu procesele degenerative care afectează sistemul musculo-scheletic să fie mai presantă și împovărătoare. Reumatismul extraarticular sau al părților moi sunt reprezentate de numeroase boli în care manifestările dureroase sunt foarte evidente, în timp ce rata inflamatorie este foarte variabilă. Multe boli localizate, cum ar fi periartrita, tendinita, bursita, entezita, sindroamele miofasciale și reumatism definitie sunt incluse în această categorie.

Reumatism definitie

Bolile osoase metabolice, cum ar fi osteoporoza și osteomalacia, intră, de asemenea, în competența reumatologiei, deoarece, din moment ce oasele fac parte din sistemul musculo-scheletic, bolile lor sunt adesea asociate sau trebuie diferențiate din reumatism definitie de vedere clinic.

În timp ce patologia reumatică de natură degenerativă reumatismul degenerativ este apanajul vârstei mature și a persoanelor în vârstă, patologia reumatică mediată imun reumatismul inflamator începe mai ales la adulții tineri și nu de puține ori la adolescenți sau chiar la copii: printre cei mai temători reumatism cu un posibil curs cronic și uneori invalidant putem menționa boala Still sau artrita idiopatică juvenilă sistemică, care afectează în general copiii înainte de vârsta de 10 ani; lupus eritematos sistemic, care începe frecvent la fetele tinere, adesea încă adolescente; spondilita anchilozantă, care se dezvăluie adesea la bărbații tineri în vârstă de serviciu militar; artrita reumatoidă, care poate manifesta primele simptome nu de puține ori la femeile tinere după naștere sau stres.

Dezvoltarea reumatologiei și rolul reumatologului Frecvența ridicată a bolilor reumatice și cunoașterea mai profundă a acestora stau la baza dezvoltării reumatologiei, disciplină care are unele particularități.

De fapt, chiar dacă reumatologia este considerată o ramură a marii plante constituită de medicina internă, împreună cu reumatism definitie ramuri reumatism definitie de cardiologie, gastroenterologie, hematologie etc. Dar astăzi există nenumărate teste disponibile, dintre care unele sunt foarte sofisticate și costisitoare, capabile să caracterizeze, de exemplu, structura imunogenetică adică genele care condiționează răspunsul imun sau specificitățile auto-anticorpilor, care sunt adesea markerii markeri sau elemente distinctive ale anumitor boli.

Aceste teste nu au fost concepute pentru a fi utilizate la controale sau pentru a fi prescrise fără discriminare, dar sunt esențiale pentru confirmarea diagnosticului unor boli importante, care trebuie însă suspectate mai întâi pe baza elementelor clinice, colectate de o persoană competentă prin intermediul unui colectarea exactă.

durere periodică în articulațiile mâinilor

Investigații instrumentale O adevărată revoluție în studiul sistemului musculo-scheletic a adus tehnici moderne de imagisticăcare au mers treptat alături de radiologia convențională.

Ultrasunetele sunt utilizate cu ultrasunetele: anumite sonde trimit unde sonore de înaltă frecvență, care sunt reflectate de țesuturi în funcție de ecogenitate, permițând aparatului să reconstruiască o imagine a diferitelor părți care alcătuiesc segmentul explorat. Tomografia axială computerizată CT este o aplicație specială a razelor X, mult mai precisă decât radiologia convențională sau tehnica stratigrafică. Permite o examinare detaliată a diferitelor segmente ale organismului, reprezentându-le cât mai multe straturi suprapuse, în care, în funcție de radiolucența lor, este posibil să se recunoască diferiții constituenți: oase, țesuturi moi de exemplu discurile intervertebrale, meniscurilemușchii etc.

Rezonanța tratamentul articular cu smochine nucleară este o metodă sofisticată care procesează semnalul eliberat de țesuturile plasate într-un câmp magnetic puternic și stimulat de descărcări adecvate de unde electromagnetice.

Este posibilă reconstituirea reumatism definitie examinat în conformitate cu cele trei planuri ale spațiului sagital, coronal și axialspre deosebire de scanarea CT, care permite doar studiul axial în straturi paralele.

Sinonime,declinări si rime ale cuvantuluireumatism

Instrumentele care au permis o abordare cantitativă a studiului masei osoase reumatism definitie densitometre. Tot în acest domeniu, reumatism definitie în domeniul electronicii au favorizat dezvoltarea de mașini care măsoară densitatea minerală a osului cu precizie ridicată.

Acest lucru a făcut posibilă studierea în profunzime a epidemiologiei osteoporozei și evaluarea modificărilor masei osoase în timp. O altă tehnologie care și-a găsit aplicația în reumatism definitie articulațiilor este cea a fibrelor optice.

Artroscopele moderne permit, cu un minim de invazivitate, să observe direct mediul articular, să verifice starea membranei sinoviale și a cartilajelor articulare. O altă metodă foarte utilă în diagnosticarea conectivitei este capilaroscopia, o tehnică neinvazivă care explorează circulația capilară reumatism definitie pliurilor unghiei.

Navigare principală

Nu există nicio îndoială că posibilitatea diagnosticării precoce a majorității bolilor reumatice și a recunoașterii detaliate a leziunilor într-un stadiu foarte timpuriu permite operatorului să intervină mai eficient, reușind în multe cazuri să prevină progresia bolii. Boli anterioare înfricoșătoare, cum ar fi febra reumatică sau reumatismul articular acut, odată cea mai frecventă cauză a defectelor valvei reumatism definitie sau guta care odată putea duce la moarte din cauza insuficienței renale sunt acum perfect tratabile și, prin urmare, și-au pierdut aura de fatalitate.

Dar chiar și boli provocatoare, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul sau sclerodermia, și-au văzut prognosticul îmbunătățindu-se considerabil, nu numai în ceea ce privește supraviețuirea, ci și în ceea ce privește un handicap mai mic și o calitate a vieții mai bună.

Acest lucru se datorează utilizării mai înțelepte a medicamentelor antireumatice și imunosupresoare.

  1. Cauzele și desfășurarea bolii[ modificare modificare sursă ] Cele mai multe forme de reumatism sunt cauzate de tulburările sistemului imuncând mecanismele de apărare a organismul atacă propriile țesuturi, ca în artita reumatoidă când sunt atacate țesuturile articulațiilor.
  2. RAA este o boală cauzată de infecția faringiană declanșată de o bacterie numită streptococ.
  3. reumatism - definiție și paradigmă | dexonline

În ceea ce privește terapia de fond a bolilor mediate de imunitate, disponibilitatea agenților biologici anticorpi periartrite cronica semplice umanizați sau a substanțelor sintetice capabile să blocheze sau să selecteze populații de celule inflamatorii sau mediatori particulari produși de aceștia din urmă citokine este relativ recentă.

Acest lucru permite controlul și ghidarea sau - așa cum se spune - modularea activității sistemului imunocompetent, împiedicându-l să fie responsabil pentru procesele auto-agresive.

coxartroza si mersul pe bicicleta

În concluzie, bolile reumatice constituie o realitate multifacetică care cuprinde toate vârstele speciei umane. Aici rolul reumatologului devine indispensabil, adică acel specialist care are o viziune largă și aprofundată a patologiei reumatice, știe să interpreteze datele investigațiilor instrumentale și testelor de laborator, are experiență în diferitele metode terapeutice.

Reumatism — un nume pentru de afecțiuni Share: Afecțiunile reumatice au de cele mai multe ori o evoluție cronica, sunt dureroase si asociate cu restricționări permanente de mișcare.

Bibliografie EN J. Fries și colab. Marcolongo et al, O privire spre viitor: noua clasificare a bolilor reumaticeReumatism52, 1 F. Silman, MC.