Stabilitatea genunchiului


Ce funcție îndeplinește genunchiul?

Sunteți pe pagina 1din 10 Căutați în document Obtinerea stabilitatii este vorba despre o stabilitate pasiva si una activa. Stabilitatea pasiva este asigurata de aparatul capsulo-ligamentar, format din ligamentul lateral intern, proenzi crema prospect lateral extern, ligamentul posterior, ligamentul anterior si ligamentele ncrucisate si de suprafetele articulare cartilajul articular si meniscurile.

Stabilitatea activa rolul cvadricepsului n stabilitatea genunchiului este general recunoscut. Orice traumatism care afecteaza genunchiul determina repede o hipotonie si hipotrofie a cvadricepsului. Tonifierea cvadricepsului este un obiectiv principal n recuperarea genunchiului si nu va fi neglijata niciodata.

Cum grupele musculare nu actioneaza izolat, ci n lanturi musculare, contractiile reflexe apar att n lantul triplei flexii, ct si n lantul triplei extensii a membrului inferior. Tonifierea cvadricepsului cvadricepsul asigura zavorrea genunchiului. Pacientul ncearca sa ridice, extins, membrul inferior; idem ca mai sus, dar piciorul executa o flexie puternica dorsala si o inversie; se ridica membrul inferior cu soldul si genunchiul n flexie, apoi se lasa pe sol cu genunchiul n extensie; rotatii interne si externe n articulatia soldului, corespunzator genunchiului traumatizat.

Anatomia genunchiului

Culcat facial: ndoirea genunchiului afectat cu revenire pe sol; ridicarea piciorului ntins spre napoi; forfecarea picioarelor ntinse; stabilitatea genunchiului piciorului corespunzator genunchiului afectat si mentinerea pozitiei 10 timpirevenire 10 timpi ; rotatii interne si externe n articulatia soldului, efectuate cu membrul afectat; Seznd: cu gamba n extensie, se executa contractiile; cu genunchii flectati, lipiti unul de altul.

Se comanda contractia pentru extinderea gambei fara sa se execute, continund sa se tina strns lipiti genunchii; ridicarea piciorului ntins, departarea si asezarea pe sol, revenire n pozitia de plecare; ridicarea piciorului ntins, departarea si apropierea piciorului cu revenire pe sol; n ortostatism: sprijin pe piciorul sanatos, membrul inferior afectat, cu genunchiul ntins, se duce putin nainte si se executa contractii izometrice.

Contrarezistenta se va aplica la diverse grade de flexie a genunchiului; n sprijin pe mini si pe genunchi. Se extind genunchii ca sa se ajunga n sprijin pe mini Obtinerea stabilitatii este vorba despre o stabilitate pasiva si una activa. Se extind genunchii ca sa se ajunga n sprijin pe mini si vrfurile picioarelor; la instalatia cu scripete si contragreutati sau cu benzi elastice, care se prind de glezna, se stabilitatea genunchiului genunchiul la piept cu revenire fara a aseza piciorul pe planul de sprijin; ridicarea piciorului ntins la verticala, revenire fara contact cu solul; Decubit ventral aceleasi doua exercitii anterioare; Seznd: gamba sanatoasa peste cea a membrului afectat executa contrarezistenta; se fixeaza la nivelul gleznei greutati de valori progresive si se ridica articulațiile rănesc una sau două genunchiului pna apare oboseala musculara.

De retinut ca n acest gen de exercitiu forta maxima solicitata cvadricepsului este de la flexia de 90 0 catre 45 0 si solicitarea descreste pe masura ce se ajunge la stabilitatea genunchiului completa. Pentru cvadriceps, la adulti, n cadrul ncarcaturilor progresive se poate ajunge la kg.

La sportivi si mai mult.

Anatomia genunchiului:

Pentru cstigarea rezistentei la efort se introduc exercitii cu contrarezistenta mai mica, dar care se repeta de foarte multe ori. Tonifierea ischiogambierilor. Ischiogambierii au mai mult tendinta la retractura. Totusi, n genunchiul instabil trebuie, asa cum s-a aratat, antrenati si ischiogambierii la nivelul celor 15 0 0 de final de extensie. Profesorul aplica o rezistenta cu mna n spatiul popliteu si pacientul ncearca sa extinda genunchiul contrarezistentei minii; Decubit dorsal: profesorul asaza o mna pe fata anterioara a gleznei, iar cu cealalta sub genunchi ncearca sa-l flecteze, pacientul mentinndu-l nsa ntins.

Bine ați venit la Scribd!

Tonifierea tricepsului sural. Hipotrofia acestor muschi dupa imobilizare este aproape tot asa de rapida ca a cvadricepsului.

tratament comun în berdsk cum se întâmplă durerea articulară

Decubit ventral: pe un plan nclinat variabil de la orizontala pna la verticalase ridica corpul prin mpingerea piciorului n flexie plantara. La nceput cu ambele picioare, apoi numai cu piciorul afectat; Stnd: ntr-un picior, ridicari stabilitatea genunchiului vrf cu contractie izometrica si apoi revenire; cu fata la scara fixa, cu genunchiul accidentat ndoit, piciorul sprijinit pe treapta a 6 8 -a, apucat de scara cu bratele ntinse sus, ntinderea genunchiului cu ridicarea trunchiului n stnd pe un picior pe scara; revenire; ridicari pe vrfuri cu gantere n mini si apoi cu o haltera pe umeri, cu greutati progresive.

Ce este genunchiul?

Tonifierea tensorului fasciolata are rol important n stabilizarea externa si n zavorrea genunchiului. Decubit heterolateral: abductia membrului inferior din sold; apoi flexii si extensii ale soldului. La nceput fara ncarcare, apoi progresiv la nivelul gleznei se pun greutati. Exercitii de stabilitate dinamica: piciorul asezat pe suport oscilant, se cauta pastrarea echilibrului pe perioade de timp tot mai lungi; idem, dar cu genunchiul n anumite grade de flexie; idem, cu o greutate legata de piciorul nesprijinit; rostogolirea unei mingi medicinale kgspre nainte, cu ajutorul piciorului corespunzator genunchiului traumatizat.

Prin tonifierea musculaturii genunchiului se asigura o buna stabilitate acestei articulatii. Obtinerea mobilitatii Att traumatismele directe, ct si imobilizarea articulara dupa o fractura sau alte cauze determina, de regula, stabilitatea genunchiului si limitarea mobilitatii genunchiului.

Procedeul poate fi dureros. Sacii de nisip au greutati progresive.

tratament amorteala degete maini tratament comun cu don medicament

Miscari active de extensie. Metode adjuvante: masajul, ultrasunetul, diadinamice, medicatie antiinflamatoare si antalgica.

Instabilitatea ligamentelor genunchiului | Ottobock RO

Pna la un unghi de 80 0 90 0se poate executa la marginea patului, cu greutatea prinsa de glezna. Peste aceasta amplitudine, trebuie sa instalam o tractiune pe scripete. Nu se aplica aceasta metoda cnd genunchiul este inflamat sau stabilitatea genunchiului postfractura este incomplet consolidata.

Miscari active: Din decubit dorsal : flexii-extensii ale gambei, cu sau fara patine cu rotile, alunecnd pe o placa; pedalaj nainte, napoi; coapsa la 90 0se stabilitatea genunchiului gamba sa cada liber, apoi extensie completa.

Din decubit ventral : flexia gambei, apoi extensie sub genunchi, pe fata anterioara se pune o perna ; cu o greutate pe glezna se face flexia rapid inertia marita de greutate va functiona pna la capatul cursei. Din seznd : flexii-extensii; cu greutatea pe glezna, se balanseaza gamba n flexie-extensie; pedalaj n gol sau pe bicicleta; se duce genunchiul la piept si se forteaza flexia gambei.

  • Hidrocortizon în tratamentul articulațiilor
  • Eficacitatea condroprotectoarelor pentru artroza genunchiului

Din stnd pe genunchi : stabilitatea genunchiului ncearca asezarea cu sezutul pe calcie si revenire; sprijin pe mini, membrul inferior sanatos se duce la spate ntins, sprijinit pe vrful piciorului. Se fac fandari pe genunchiul bolnav fortnd astfel flexia lui.

  • Inflamație articulară bloc
  • Tratamentul fracturilor osoase la cot

Din stnd n picioare : minile pe bara, se executa genuflexiuni rapide; se flecteaza gamba, se ramne n sprijin unipodal. Aproape toate aceste miscari se pot executa si n bazine. Hidrokinetoterapia are urmatoarele avantaje: apa calda are stabilitatea genunchiului analgetice, decontracturante si stabilitatea genunchiului faciliteaza miscarile prin descarcarea de greutate a membrelor si forta hidrostatica a apei etc.

cel mai ieftin medicament comun cum se face inflamația genunchiului

Ea se recomanda n fazele initiale ale programului de recuperare, mai ales n traumatisme ale membrelor inferioare, pentru mentinerea fortei musculare, ameliorarea mobilitatii articulare si a stabilitatea genunchiului aerobice musculare. De asemenea, instalatiile de scripeti permit din toate pozitiile de mai sus exercitii cu contragreutati care fie ca usureaza miscarea, determinnd tractiuni-ntinderi pentru cresterea flexiei, fie ajuta tonifierea musculaturii flexoare.

Exercitiile gestice uzuale sunt pentru reeducarea functionala a genunchiului, n special mersul, urcarea si coborrea scarilor, pasitul peste obstacole, aplecatul. Urcatul si cobortul se ncepe pe pante nclinate, apoi se trece la trepte de naltimi gradate. Pentru cresterea fortei, exercitiile se repeta cu ncarcare haltere pe umeri. Pasitul peste se va obisnui pacientul sa ridice membrul inferior si sa-l treaca peste un obstacol. Acest lucru comporta unghi de flexie, stabilitate, echilibru.

Se exerseaza peste obstacole tot mai nalte.

Genunchi - Wikipedia

Aplecatul miscarea de flexie a ntregului corp, frecvent executata n activitatile zilnice obisnuite ncaltatul, ridicatul unui obiect de jos etc. Pentru prelungirea exercitiilor de mobilizare, se indica: notul procedee corecte de craul si spateciclismul, iar daca se permite baschet, volei etc. Documente similare cu Obtinerea stabilitatii genunchiului.

  1. Obtinerea Stabilitatii Genunchiului | PDF
  2. Pentru durere în articulațiile piciorului
  3. Boli ale pielii articulare
  4. Funcții[ modificare modificare sursă ] Situat între extremitatea inferioară a femurului și extremitatea superioară a tibiei, genunchiul are un rol complex.